• Hotline:
 • Email:

Fruitvliegjes vanger

 

Wij hebben de gouden tip! Fruitvliegjes vangen doe je namelijk met de 100% natuurlijke Fruit Fly Ninja®. Het is de meest effectieve, eenvoudige en voordelige oplossing! Een kleine handige fruitvliegjes vanger met een zelfklevende plakstrip. Hiermee kan je hem plakken bij de overlast.


Kijk maar eens naar onderstaande time lapse video.

Bijna iedereen heeft 's zomers last van vervelende fruitvliegen. Veel mensen denken dat de aanwezigheid van fruitvliegjes te maken heeft met onvoldoende schoonmaken. Dat is slechts ten dele waar. De fruitvlieg (drosophila melanogaster) komt echter niet alleen op fruit af. Ook groenten, sap, koffiedik, wijn, bier, verwelkte bloemen trekt fruitvliegjes aan. Fruit rijpt sneller in de zomermaanden en de hoge temperaturen zorgen ook voor een versneld rottingsproces in je prullenbak. Daarom is dit meestal de grootste boosdoener. Fruitvliegjes zwermen er maar al te graag omheen op zoek naar een plek waar zij hun eitjes kunnen leggen. De larven van de fruitvlieg voeden zich namelijk met deze voedselresten. In de horeca zijn de fruitvliegjes meestal aanwezig bij de prullenbak, biertap (afvoerputje) en lege flessen. Ze zijn namelijk dol op alcohol.

Op het internet vinden we duizenden tips om fruitvliegen te vangen. Allerlei mixen van azijn, fruit, alcohol in potjes, plastic bakjes, schoteltjes, plastic flessen en noem maar op. Het is te veel werk om het klaar te maken, het neemt te veel ruimte in beslag en het is simpelweg niet de meest effectieve oplossing.

Patents pending!

 

 

Achtergrondinformatie

 

Snelle levenscyclus

 

De fruitvlieg wordt ook wel drosophila melanogaster genoemd. Het is een vliegje met een korte levenscyclus van gemiddeld tussen de 30 en 50 dagen, en kan zich dus in extreem kort tijdsbestek razendsnel vermenigvuldigen. De fruitvlieg heeft verschillende voedsel bronnen die hieronder verder besproken worden. Het is zeker niet zo dat alleen fruit de fruitvliegjes aantrekt. Hij wordt hier wel vaak gesignaleerd, omdat fruitschalen simpelweg vaker in het zicht staan dan bijvoorbeeld lege bierkratten en koffie prut.

 

De ideale broedplaats

 

Om zich voort te planten zoekt de fruitvlieg het liefst een wat donkerder plekje op met fermenterend fruit in een vochtige omgeving. Praktisch gezien is dit de vuilnisbak in huishoudens en restaurants. Maar ook bijvoorbeeld de afvoer van tapkasten en de lege emballages van cafes en restaurants zijn populair.

 

Voortplanten gebeurt dikwijls niet in de fruitschaal, omdat het fruit daar te vers is voor de larven, wat een minder ideale voeding is dan zachter fermenterend fruit met meer suikers. Vroeg of laat zullen alle fruitvliegjes naar een broedplaats zoeken: vandaar dat de plaatsing van Fruit Fly Ninja op de vuilnisbak zo ideaal is: vroeg of laat komt elk fruitvliegje zo dichtbij in de buurt van de val dat de lokstof onweerstaanbaar sterk is. Dit onderbreekt de voortplantingscyclus. Hiermee verdwijnt jouw lokale broedplaats. Hopelijk weten je buren het ook goed aan te pakken, anders blijf je een continue toestroom fruitvliegjes houden!

 

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

 

Komt het mee met het fruit dat je koopt? Komen ze spontaan uit de vuilnisbak? Nee, ze komen gewoon van buiten. De beestje zijn zo klein, ze vinden altijd wel een weg naar binnen, net zoals dat de geur van bijvoorbeeld jouw vaat, lege wijn- of bierflessen en fruit zich een weg naar buiten weet te vinden. Dit ruiken de fruitvliegjes en daar komen ze op af. Helaas trekken zelfs de schoonste keukens fruitvliegjes aan, er is nou eenmaal veel lekkers te vinden voor ze. 

 

Omdat de beestjes dus van buiten komen, zal een fruitvliegjes plaag bij je buren binnen korte tijd ook bij jou voor de eerste fruitvliegjes zorgen. Om dit ‘groei fenomeen’ aan te pakken adviseren wij één valletje aan je buren geven, omdat dit dus bijdraagt aan de bestrijding van jouw eigen fruitvliegjes overlast.

 

 

Wat trekt de fruitvliegjes aan?

 

Voedsel en vocht. Voor zichzelf, maar ook voor hun larven, en beide menu's kunnen verschillen. Over het algemeen kan gezegd worden dat voor de larven een specifieker maaltje gezocht wordt: zachter en rottend fruit, of eigenlijk alles met veel gist en fruitsuikers. Wanneer je fruit te lang laat liggen dan komen er snel hordes fruitvliegjes op af. Het type fruit lijkt niet veel uit te maken, dit kan een kiwi zijn, een mandarijn, aardbei, sinaasappel, appel, maar toch vooral de banaan is het lievelingsgerecht van de fruitvlieg. Vandaar dat hij ook wel Bananenvlieg wordt genoemd.

Maar er zijn veel meer notoire aantrekkers van fruitvliegjes, denk bijvoorbeeld aan:

 

 • Gebruikte theezakjes
 • Koffieprut
 • Vaatresten (evt. ook de restjes in je vaatwasser)
 • Vruchtensap
 • Wijn (restjes in fles en glas)
 • Bier (restjes in fles en glas)
 • Bloemen (oud)
 • Planten 
 • Groenten (hoe ouder hoe sterker)
 • en nog veel meer…

 

 

Fruitvliegjes vangen

Ons advies: probeer bovenstaande factoren tot een minimum te beperken, en zorg er voor dat de vliegjes een duidelijke voorkeur hebben voor slechts 1 enkele plek om voort te planten. Hierdoor kan de fruitvliegjesval veel effectiever te werk gaan, dan wanneer de vliegjes zich over het gehele huis verspreiden omdat overal wel iets lekkers te vinden is. Deze ideale voortplantingsplek zal gewoonlijk de vuilnisbak zijn, maar ook een berging waar lege flessen wijn en bier worden opgeslagen kan een sterke aantrekking hebben.