• Hotline:
  • Email:

De nieuwe hygiënecode: Fruit Fly Ninja zonder restricties te gebruiken

  • Geplaatst op
De nieuwe hygiënecode: Fruit Fly Ninja zonder restricties te gebruiken

Sinds 1 april 2016 is de nieuwe hygiënecode ingevoerd, welke voor horeca bedrijven verplicht is om op te volgen. Bureau de Wit is de opsteller van deze code, in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland. In de code zijn geen restricties opgenomen met betrekking tot fruitvliegvallen.

Bureau de Wit schrijft ons: "Uw product is volstrekt ongevaarlijk en bevat organische middelen welke niet giftig zijn. De middelen mogen dan ook gewoon worden ingezet voor de bestrijding van fruitvliegen."

Hygiënecode, voor wie?

Elk bedrijf dat met voedsel en dranken werkt, moet voldoen aan de wetten van voedselveiligheid. Iedere horecaondernemer die eten en drinken bereidt om ter plaatse te nuttigen, is verplicht om volgens de laatste Hygiënecode te werken.


De nieuwe hygiënecode 2016 bevat een aantal wijzigingen ten opzichte van de vorige uit 2007 daterende versie. U kunt alle hoofdpunten hier lezen: http://www.traininghygienecode.nl/wijzigingen2016.asp 

Hoofdpunten nieuwe hygiënecode m.b.t. ongediertebestrijding

  1. Nadruk ligt op het voorkomen van ongedierte. Ook is er een regel opgenomen om zelf met enige regelmaat de risico-ruimtes waar plaagdieren zich graag ophouden en vermenigvuldigen (magazijn, afvalopslagruimte etc.) te inspecteren. Ongedierte wordt in dit hoofdstuk kort beschreven (kenmerken / herkenbaarheid)
  2. Het gebruik van lijmplaten om muizen te vangen is verboden.
  3. Elektrocutie vliegenlampen zijn niet toegestaan in een bewerkings- / bereidingsruimte.
  4. Bij last van ongedierte dient er een professioneel bedrijf ingeschakeld te worden of de gemeente. Tevens dienen sporen van ongedierte dagelijks verwijderd te worden.
  5. Hulphonden / blindengeleidehonden moeten toegelaten worden in de horeca gelegenheid. (uitsluitend in het gastengedeelte van het bedrijf.)


In de hygiënecode staat een voorbeeld over vliegenlampen. We hebben daarover een aantal vragen van klanten ontvangen of die vliegenlampen een dwingend advies zijn, of dat ze gewoon Fruit Fly Ninja konden blijven gebruiken. Vliegenlampen hebben een aantal nadelen die ze niet met de Ninja's ondervinden (zoals locatie van de lamp, effectiviteit, en esthetiek). Wij weten dat ons product compleet ongevaarlijk is, voor een onafhankelijk advies hebben wij de partij achter de nieuwe hygiënecode om een verklaring gevraagd.


Bureau de Wit: Fruit Fly Ninja zonder restricties te gebruiken
In nauwe samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland heeft Bureau de Wit de nieuwe hygiënecode opgesteld, Bureau de Wit was hierin verantwoordelijk voor het technische gedeelte. Fruit Fly Ninja heeft op verzoek een verklaring ontvangen, waarin Bureau de Wit schrijft:

"In de hygiënecode voor de horeca 2016 zijn geen restricties opgenomen m.b.t. de fruitvliegenvallen. Electrocutielampen mogen niet in bereidingsruimten staan, dat is het enige op het gebied van vliegende insecten dat is verboden in de nieuwe code. 

Uw product is volstrekt ongevaarlijk en bevat organische middelen welke niet giftig zijn. De middelen mogen dan ook gewoon worden ingezet voor de bestrijding van fruitvliegen.

Met vriendelijke groet,

Johan Jongsma

Technisch Directeur
Bureau de Wit"
 

Contact gegevens Bureau de Wit:

Televisieweg 32
1322 AL Almere
Tel. 036 536 74 20


Mocht u nog vragen hebben, schroom niet om contact op de nemen met Bureau de Wit of Fruit Fly Ninja.

Bronnen: 
https://www.khn.nl/hygienecode 
https://www.bureaudewit.nl/
https://www.khn.nl/bureaudewit