• Hotline:
  • Email:

Knieblessure leidt tot innovatie

  • Geplaatst op
Knieblessure leidt tot innovatie

Op 12 juni 2014 verdraait Ferdinand van der Neut zijn knie. Het is het begin van een lange periode revalidatie met terugslagen, maar het is ook het begin van dit ondernemingsverhaal.

Tijdens een potje voetbal op het museumplein in Amsterdam verdraait Ferdinand van der Neut (32) zijn knie. Het lijkt heftig, gezien de pijn die maar aanhoudt, dus kon hij snel terecht bij Orthopedie in het Amstelland Ziekenhuis. Een MRI-scan wijst uit dat het goed mis is. Gescheurde meniscus, ingescheurde kruisband, twee botten gekneusd en ook de binnenband blijkt opgerekt.

Een operatie volgt op 14 juli, waarna een lang revalidatie proces begint. Dag in dag uit thuis zitten verveeld, en wordt steeds vervelender, zeker als je echt geïmmobiliseerd bent. Dat blijkt ook wel uit Ferdinand’s beenspieren, die zichtbaar aan het slinken zijn.


Om toch iets nuttigs te doen met de overkill aan passieve uren, besluit Ferdinand iets te bedenken. Hij wilt iets handigs bedenken, iets waar veel mensen behoefte aan zouden hebben, iets simpels, wat naast zijn werk te ontwikkelen zou zijn. Om zich heen kijkend op zoek naar inspiratie, wordt hij gestoord. Er vliegt een fruitvliegje voor zijn neus. De vlieg wegwapperend, probeert Ferdinand zich weer te concentreren op zijn brainstorm… Wat te doen… ‘Hey! Op het werk hebben we ook altijd last van fruitvliegjes, en hier word ik er nu ook al door gestoord! Zou daar nou niks op te bedenken zijn?!’


Vanaf zijn werkplek thuis kan Ferdinand het gedrag van de fruitvliegjes goed in de gaten houden. Het valt hem op dat de beestjes ook wel ‘vuilnis-vliegjes’ genoemd hadden kunnen worden: er zitten er meer in de vuilnisbak dan bij het fruit! Bestaat er niet toevallig een valletje of iets dergelijks voor in de vuilnisbak? Na een zoektocht op internet blijkt dat niet zo te zijn, er zijn alleen potjes met trechters en lokstof beschikbaar die je ergens neer moet zetten. Ferdinand bestelt er een aantal om ze te testen, en vergelijkt ze met elkaar. Hij plakte ze ook met plakband in de vuilniszak, en vergelijkt de werking hiervan met een tweede valletje. Dit tweede valletje is precies dezelfde val, maar dan geplaatst bij de fruitschaal - zoals de fabrikant adviseert. Het resultaat is fantastisch. De val in de vuilniszak heeft minstens zes keer meer fruitvliegjes gevangen dan de val bij de fruitschaal.

Ferdinand voelt dat hij iets op het spoor is.

Ferdinand stelt zich een val voor met een dubbelzijdige sticker, zodat het super gemakkelijk is voor een gebruiker om hem in de vuilniszak te plakken. Wat het gemak nog verder vergroot, is dat de val biologisch afbreekbaar is zodat hij gewoon met het vuilnis weggegooid kan worden. De val moet dan ook niet te duur zijn, want de bestaande vallen kosten al gauw meer dan 5 euro en dat vind hij te duur om telkens weg te gooien. Dus Ferdinand test zelfgemaakte prototypes die kleiner zijn (lees: goedkoper). Met als bijkomend voordeel dat ze door de brievenbus passen, wat het voor de klant wederom een slag goedkoper maakt. Deze bevindingen vormen het fundament van Fruit Fly Ninja en legden de basis van waar we nu zijn.

Moraal van het verhaal: van de nood een deugd maken. 

Dit verhaal is in retrospectief geschreven. Na meer dan 9 maanden vol fysiotherapie en trainingen is Ferdinand’s knie ondertussen zo goed als hersteld en zijn de beenspieren weer in optima forma.