• Hotline:
 • Email:

Fruitvliegjesval

De 100% natuurlijke fruitvliegjesval van Fruit Fly Ninja is de meest effectieve en eenvoudige die er bestaat. Bekijk maar eens deze timelapse video om te zien hoe goed het werkt. In onze shop kun je de fruitvliegjesval kopen om te testen. Uiteraard kun je deze ook kopen bij de winkelketens van onze klanten.

Hieronder is meer achtergrondinformatie te vinden over fruitvliegjes. Waar komen ze vandaan? Waar houden ze van?

 

 

Snelle levenscyclus

De fruitvlieg wordt ook wel drosophila melanogaster genoemd. Het is een vliegje met een korte levenscyclus van gemiddeld tussen de 30 en 50 dagen, en kan zich dus in extreem kort tijdsbestek razendsnel vermenigvuldigen. De fruitvlieg heeft verschillende voedsel bronnen die hieronder verder besproken worden. Het is zeker niet zo dat alleen fruit de fruitvliegjes aantrekt. Hij wordt hier wel vaak gesignaleerd, omdat fruitschalen simpelweg vaker in het zicht staan dan bijvoorbeeld lege bierkratten en koffie prut. 

De ideale broedplaats

Om zich voort te planten zoekt de fruitvlieg het liefst een wat donkerder plekje op met fermenterend fruit in een vochtige omgeving. Praktisch gezien is dit de vuilnisbak in huishoudens en restaurants. Maar ook bijvoorbeeld de afvoer van tapkasten en de lege emballages van cafes en restaurants zijn populair.

Voortplanten gebeurt dikwijls niet in de fruitschaal, omdat het fruit daar te vers is voor de larven, wat een minder ideale voeding is dan zachter fermenterend fruit met meer suikers. Vroeg of laat zullen alle fruitvliegjes naar een broedplaats zoeken: vandaar dat de plaatsing van Fruit Fly Ninja op de vuilnisbak zo ideaal is: vroeg of laat komt elk fruitvliegje zo dichtbij in de buurt van de val dat de lokstof onweerstaanbaar sterk is. Dit onderbreekt de voortplantingscyclus. Hiermee verdwijnt jouw lokale broedplaats. Hopelijk weten je buren het ook goed aan te pakken, anders blijf je een continue toestroom fruitvliegjes houden!

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Komt het mee met het fruit dat je koopt? Komen ze spontaan uit de vuilnisbak? Nee, ze komen gewoon van buiten. De beestje zijn zo klein, ze vinden altijd wel een weg naar binnen, net zoals dat de geur van bijvoorbeeld jouw vaat, lege wijn- of bierflessen en fruit zich een weg naar buiten weet te vinden. Dit ruiken de fruitvliegjes en daar komen ze op af. Helaas trekken zelfs de schoonste keukens fruitvliegjes aan, er is nou eenmaal veel lekkers te vinden voor ze. 

Omdat de beestjes dus van buiten komen, zal een fruitvliegjes plaag bij je buren binnen korte tijd ook bij jou voor de eerste fruitvliegjes zorgen. Om dit ‘groei fenomeen’ aan te pakken adviseren wij één valletje aan je buren geven, omdat dit dus bijdraagt aan de bestrijding van jouw eigen fruitvliegjes overlast.

Wat trekt de fruitvliegjes aan?

Voedsel en vocht. Voor zichzelf, maar ook voor hun larven, en beide menu's kunnen verschillen. Over het algemeen kan gezegd worden dat voor de larven een specifieker maaltje gezocht wordt: zachter en rottend fruit, of eigenlijk alles met veel gist en fruitsuikers. Wanneer je fruit te lang laat liggen dan komen er snel hordes fruitvliegjes op af. Het type fruit lijkt niet veel uit te maken, dit kan een kiwi zijn, een mandarijn, aardbei, sinaasappel, appel, maar toch vooral de banaan is het lievelingsgerecht van de fruitvlieg. Vandaar dat hij ook wel Bananenvlieg wordt genoemd.

Maar er zijn veel meer notoire aantrekkers van fruitvliegjes, denk bijvoorbeeld aan:

 • Gebruikte theezakjes
 • Koffieprut
 • Vaatresten (evt. ook de restjes in je vaatwasser)
 • Vruchtensap
 • Wijn (restjes in fles en glas)
 • Bier (restjes in fles en glas)
 • Bloemen (oud)
 • Planten 
 • Groenten (hoe ouder hoe sterker)
 • en nog veel meer…

Zoals je ziet lijkt het haast onmogelijk hier iets aan te doen. Ons advies: probeer bovenstaande factoren tot een minimum te beperken, en zorg er voor dat de vliegjes een duidelijke voorkeur hebben voor slechts 1 enkele plek om voort te planten. Hierdoor kan de fruitvliegjesval veel effectiever te werk gaan, dan wanneer de vliegjes zich over het gehele huis verspreiden omdat overal wel iets lekkers te vinden is. Deze ideale voortplantingsplek zal gewoonlijk de vuilnisbak zijn, maar ook een berging waar lege flessen wijn en bier worden opgeslagen kan een sterke aantrekking hebben.

Seizoensgebonden overlast

Het fruitvliegje laat zich afhankelijk van de temperatuur het hele jaar door laat zien in met name restaurants, bars, kantoren en huishoudens. In Nederland is er een groot verschil tussen hoog en laag seizoen. Zo werd er in juli 2014 op Google ongeveer 50x vaker gezocht naar fruitvliegjesvallen dan in februari datzelfde jaar. Toch is het ook belangrijk om in het laag- en tussen seizoen rekening te houden met een aantal factoren. Hieronder een advies per seizoen.

Lente

In het voorjaar (grofweg maart-mei) kan de temperatuur flink schommelen, wat het gedrag van fruitvliegjes onvoorspelbaar maakt in dit seizoen. Zie het als een sluimerend gevaar vanuit de winter. Als je niet meer zo goed bent gaan opletten op de factoren die fruitvliegjes aantrekken, dan kan het zomaar zijn dat je binnen mum van tijd ineens een explosie van de fruitvliegjes populatie krijgt. Begin dus in het voorjaar met voorzorgsmaatregelen. Voor je het weet is het een plaag die zich ook naar buren verspreid, waardoor jij op jouw beurt ook weer een toestroom kan verwachten. Tip: zet ’s nachts de verwarming uit! Dit is een enorme rem op de ontwikkeling van de beestjes in bijvoorbeeld je keuken.

Zomer

Dit is het hoogseizoen. De temperaturen zijn van juni tot en met augustus constant hoog genoeg om de voortplanting-cyclus van fruitvliegjes niet te verstoren, waardoor een zeer hoog percentage larven uit de eitjes komen en zelf ook volwassen worden. Dit is een exponentieel effect, omdat deze volwassen nakomelingen op hun beurt na 8 dagen zelf ook meer dan 300 eitjes kunnen leggen. Zonder een koude periode tussendoor kan dit voor extreem veel overlast zorgen. Zorg daarom dat de vliegjes zich niet kunnen voortplanten, daar ligt de sleutel. Je bespaart jezelf (en deels je buren) een hoop ellende!

Herfst

Na als in het voorjaar kan ook van september t/m november de temperatuur flink schommelen. het verschil met de lente is dat er in de herfst een enorme populatie fruitvliegjes overgebleven is van de zomer. Wellicht bij jouzelf in huis, maar sowieso ergens in de buurt. Als er een koude periode aankomt, zet dan niet te snel de verwarming aan! Dit trekt de beestjes enorm aan. Omdat de voortplanting-cyclus in deze periode minder optimaal verloopt, is het vangen van fruitvliegjes voordat ze zich kunnen voortplanten nu extra effectief: er is een veel lagere toestroom van fruitvliegjes, waardoor je nu de lokale populatie doelgerichter kan aanpakken zonder het bekende ‘dweilen met de kraan open’.

Winter

Van december tot en met februari is het duidelijk laagseizoen. Er zijn een aantal koudere periodes geweest die de fruitvliegjes populatie aanzienlijk heeft doen slinken. Fruitvliegjes leven nu wel veel langer, doordat lagere temperaturen hun levensduur aanzienlijk verlengt. Ze kunnen dus overwinteren, ook de larven kunnen het lang uithouden. In gebouwen die lekker warm zijn blijven ze vrolijk door vliegen en voor overlast zorgen. Zorg daarom ook nu voor de juiste maatregelen, zodat je in het volgende seizoen met een voorsprong begint. Beperk de voortplantingsmogelijkheden en draai ’s nachts de verwarming omlaag.